Osteopathie

Wat is dat?
Manuele behandelmethode

Manuele behandelmethode

Osteopathie is een manuele behandelmethode en geneeskunst, gebaseerd op de visie dat klachten ontstaan uit een storing in de beweeglijkheid van weefsels. Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van organen tot botten. Een verminderde beweeglijkheid van deze weefsels kan leiden tot een verstoorde doorbloeding en zenuwgeleiding.  Zo raakt het lichaam uit evenwicht, wat kan leiden tot allerlei klachten en ziektes.

Balans herstellen

Balans herstellen

Een osteopaat gebruikt zijn kennis van anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie om de oorzaken van een verstoorde balans in het lichaam met de handen op te sporen. Vervolgens wordt door middel van -overwegend zachte- handgrepen, de samenwerking tussen de weefsels hersteld. Hierdoor wordt het lichaam in staat gesteld om zichzelf verder te herstellen. Medicijnen of apparaten vormen geen onderdeel van de behandeling.

Holistisch

Holistisch

Een osteopaat onderscheidt zich ten opzichte van andere behandelaars in die zin dat hij het lichaam als een geheel ziet. Hij weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden.  Zo kan de osteopaat de mogelijke oorzaak van uw klachten vinden, daar waar andere behandelaars die wellicht niet vonden. Soms op andere plaatsen in het lichaam dan waar de klacht optreedt.

Een osteopaat is geen vervanger voor een huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen.
Indien nodig vindt er intercollegiaal overleg plaats of wordt u doorverwezen.
Omdat osteopathie kijkt naar de mens als geheel, zijn veel klachten met osteopathie te behandelen.